ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Kategórie
 
 
 
 
 

Ako funguje elektrický ohradník

Ako funguje elektrický ohradník

Pre správne udržanie zvierat v ohradníku musí elektrický plot mať dostatočné napätie a jouly. Tieto jouly sú veľmi dôležité pri zvolení správneho zdroja a to pre zvieratá, ktoré sa nachádzajú v ohradníku. Dôležité je taktiež vykonávať pravidelné kontroly pomocou voltmetra - skúšačky, ktorá Vám ukáže či je ohradník funkčný na 100%, netreba však zabudnúť kontrolovať aj uzemnenie ohradníka. Uzemnenie by malo byť uložené dostatočne hlboko v zemi a malo by sa nachádzať vo vlhkom prostredí inak nemusí fungovať tak ako má. Aby zdroj fungoval správne musíte sa ubezpečiť, že nemá stratu vyššiu ako 400-500 voltov.

Elektrický zdroj energie vytvára elektrické pulzy, ktoré vedú cez vodiče ktorými môže byť drôt, lano či páska. V prípade, že sa akékoľvek zviera dotkne vodiču ohradníka prejde skrz neho elektrický úder a zviera tým dostane elektrický šok, ktorý vníma ako bolesť a preto sa do ohradníka nedostane (samozrejme ak je ohradník správne zostrojený). Zdroj je hlavným centrom elektrického ohradníka môže byť napájaný priamo zo siete teda na 230V alebo prostredníctvom suchej batérie či akumulátora. Zdroj musí vysielať elektrické impulzy vhodné pre zvieratá, ktoré budú ohradené alebo pre tie, ktoré by ohradník mal odpudzovať a samozrejme pre správne fungovanie musí zodpovedať podmienkam terénu. Výkon elektrického zdroju je uvedený v jouloch a to je hlavne pre to lebo každé zviera má rozdielne vnímanie bolesti.

Uzemnenie ohradníka (Uzemňovacia tyč)
 

Uzemňovacia tyč a izolácie plota sú základnými prvkami celého elektrického oplôtku. Kvalita uzemnenia sa môže značne meniť v priebehu času a v závislosti od terénu či klimatických podmienok.

Vodiče elektrického prúdu by mali byť čo najkvalitnejšie a to preto aby mohli prenášať prúd aj napriek zlému počasiu a aby tak ohradník mohol fungovať na 100% bez akýchkoľvek strát výkonu. Najlepším vodičom elektrického prúdu je meď a hliník. Vždy je však dobré poradiť sa aký vodič je vhodné zvoliť si pre svoj ohradník.

Izolátor - slúži na to, aby elektrický prúd správne prechádzal vodičmi bez straty energie a udržiaval tak maximálny výkon ohradníka. Nie vždy všetci vedia, ktorý je presne ten správny izolátor, závisí to aj od toho aké lanko alebo akú pásku používate ako vodiče ohradníka. Vybrať správny izolátor je nesmierne dôležité, pretože ak vyberiete izolátor, ktorý nie je vhodný pre lanko alebo pásku, ktorú používate môže dôjsť k strate energie v ohradníku. Preto si môžete vybrať zo širokej ponuky izolátorov, pre rôzne typy vodičov a pre každý ohradník.

Rada na záver: Vždy je však dobré poradiť sa s odborníkmi pred kúpou ohradníka aby ste tak predišli zlému zostaveniu a zvoleniu komponentov pre svoj ohradník.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia