ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Kategórie
 
 
 
 
 

Dobrý vzduch v konskej stajni – čo je dôležité?

Dobrý vzduch v konskej stajni – čo je dôležité?

Dýchacie cesty koňa sú citlivé. Nadmerné množstvo prachových častíc a škodlivých plynov vo vzduchu v stajni môže poškodiť dýchacie cesty. Proces hojenia sa potom často predlžuje. Okrem toho si postihnuté zvieratá dlhodobo vyžadujú špeciálne zaobchádzanie, pokiaľ ide o krmivo a podstielku.

Aby sa predišlo problémom s pľúcami, je dôležité, aby sa podstielka vo voľnom boxe spravovala.

Materiál podstielky produkuje prach

Kritická koncentrácia prachu sa nedá ovplyvniť len výberom podstielky.  Ukázala to štúdia o vystavení prachu rôznym materiálom podstielky od Swiss Agricultural Research. Rozhodujúcu úlohu skôr zohrávajú faktory hospodárenia (vetranie, odstraňovanie hnoja, ...). Preto by kone nemali byť vo voľnom boxe najmä v prvej hodine po rozložení čerstvej podstielky, pretože vtedy je vystavenie prachu najvyššie (Herholz et al., 2020).

 

 

Každý deň odstraňujte mokrú podstielku

Zostávajúca vlhká podstielka vo voľnom boxe počas niekoľkých dní spôsobuje výrazné zvýšenie koncentrácie amoniaku (Herholz et al., 2020). Preto je dôležité, aby sa vlhká podstielka počas každodenného čistenia úplne odstránila. Čím menej podstielky je vo voľnom boxe, tým ľahšie je implementovať metódu striedavého podstielania. Merania Univerzity Nürtingen-Geislingen v Nemecku tiež ukazujú, že znížené množstvo podstielky nemá negatívny vplyv na koncentráciu amoniaku vo vzduchu (Benz, 2013).

 

Gumové rohože uľahčujú implementáciu metódy striedavého podstielania

Podstielka vytvára prach.  Čím menej podstielky, tým menšie zaťaženie prachom. Mäkko-elastické gumené rohože preberajú funkcie tepelnej izolácie a protišmykovosti, čím je možné znížiť množstvo podstielky. Použitá podstielka by potom mala mať dobrú savosť. S menšou podstielkou klesá aj denný objem hnoja. To uľahčuje každodenné úplné odstránenie mokrej podstielky

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia